Nederlands

From OSGeo
Jump to navigation Jump to search

OSGeo Nederlandstalig

logo osgeo.nl

Welkom bij OSGeo.nl, de Nederlandstalige afdeling van osgeo.org.

Hieronder alles over onze missie, aktiviteiten en meer.

Missie

Wij stimuleren het gebruik en de ontwikkeling van open source software voor geo-informatie in het Nederlandse taalgebied.


Onze missie voeren we uit door:

 • het promoten van OSGeo tijdens evenementen, symposia, enzovoorts.
 • het creëren van mogelijkheden voor de leden om te netwerken en informatie uit te wisselen.
 • het stimuleren van het gebruik van open source GIS software binnen projecten in het algemeen.
 • het stimuleren van het gebruik van open source GIS software aan universiteiten, hogescholen en andere onderwijsinstellingen.
 • het stimuleren van het gebruik van open source GIS software bij overheidsinstellingen.
 • het ondersteunen van open standaarden en de toegang tot open data in Nederland en nederlandstalige landen en gebieden.
 • het vergroten van de toegankelijkheid door het ondersteunen en uitvoeren van de vertaling van belangrijke OSGeo onderdelen.

Lid Worden

Lid worden van OSGeo.nl is heel laagdrempelig (en nog eens gratis ook). Je kunt vervolgens zelf bepalen hoe aktief je wilt worden. De volgende 2 stappen zijn nodig:

Communicatie

Ons primaire contact is de website osgeo.nl. Vanaf daar is deze Wiki de springplank naar alle verdere communicatie kanalen. De Wiki, dat ben je zelf, dus uitbreiden/aanvullen/verbeteren zien we graag. Op dit moment zijn er naast de Wiki de volgende kanalen:

Mailinglijst

Discussies vinden plaats via de Nederlandse mailinglijst van OSGeo.nl. Je kunt je aanmelden voor deze lijst via http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/dutch. Je kunt ook het archief bekijken. Is een mailinglijst nieuw voor jou? Dan hebben we wat handige tips voor je op een rijtje gezet.

Agenda

Hieronder de agenda met diverse interne en externe events. Heb je een item van belang voeg deze dan hieronder toe. Verslagen van sommige bijeenkomsten staan onder Bijeenkomsten.

De agenda van OSGeo.nl vind je als je Nederlands als taal kiest op osgeo.org op de homepagina of rechtstreeks op www.osgeo.org/events?locale=nl

Bijeenkomsten

Hieronder verslagen van verschillende bijeenkomsten.

Historie

Het Dutch (Nederlandstalig) OSGeo Chapter begon kleinschalig 2007. Tijdens de FOSS4G 2011 conferentie in Denver is het idee ontstaan om het Dutch local chapter nieuw leven in te blazen. Een OSGeo local chapter kan worden opgezet in de vorm van een vereniging of stichting maar kan ook een meer informeel karakter hebben waarin een groep vrijwilligers activiteiten organiseren. Op het GIN-congres op 1 december 2011 is een 'birds-of-a-feather' (BoF) gehouden om te kijken wat de behoefte was onder de GIS-gebruikers en -ontwikkelaars in Nederland en welke activiteiten we als local chapter kunnen opstarten. O.a. het organiseren van "focal event" zoals een seminar op korte termijn werd door de meerderheid ondersteund. Zie ook het verslag van de BoF.

Intern: Aanpak

Het werven van leden en het inventariseren van de behoefte van (aspirant) leden heeft de hoogste prioriteit.Hoe pakken we dit aan?

 • Maak gebruik van de wiki en de mailinglijst: zorg ervoor dat de wiki up-to-date is en dat er regelmatig nieuwsberichten worden verspreid via de mailinglijst.
 • Probeer via het netwerk van de reeds bestaande leden en sociale media als Twitter (#osgeonl) en LinkedIn geïnteresseerden te bereiken.
 • Geef een presentatie en verspreid promotiemateriaal tijdens evenementen, zoals het GIN-congres, het Open Innovatie Festival (28 nov. t/m 2 dec. 2011), Hack de Overheid en GeoFreedom Day.
 • Zoek de samenwerking met organisaties en platformen als OpenStreetMap NL en Nederland Open in Verbinding (NOiV)

Bij voldoende belangstelling organiseren we in 2012 een OSGeo bijeenkomst met presentaties, workshops en een borrel.

Intern: TODO

Hieronder de verschillende zaken die geregeld moeten worden, met tussen haakjes een persoon die verantwoordelijke is (NN is Nog Niemand). Onder "Openstaand" staan de open issues. Wanneer ze opgelost zijn verhuizen ze naar "Afgehandeld".

Openstaand

 • Stichting: hoe/wat, bestaande stichting van Wim of Barend (SVG), contact zoeken met opengeo.nl of nieuw ? (Edward Mac Gillavry)
 • 2012 klein event: Geospatial World Forum, Amsterdam, 23-27 apr 2012 (Just en Jeroen Ticheler)
 • 2012 groot ('focus') event: 3rd International MapWindow Conference, Landgoed Larenstein te Velp, 24-30 jun 2012 (Willy Bakker)
 • Minimaal promotie materiaal nodig: visitekaartje met email + website (Willy Bakker)
 • Uitgebreid promotiemateriaal nodig, bijvoorbeeld: leaflet, T-shirts (NN)
 • Samenwerking OSM NL (Just en Henk Hoff)
 • Oprichting werkgroep OSM-RD met als doel: openbare OSM service die tiles serveert in RD. (Ron Wardenier)
 • website: nu 1 pagina hoe/wat verder (NN)
 • opschonen Wiki: voorpagina als springplank en meer vormgeving (vgl osgeo.org) (NN)
 • social media zichtbaarheid: LinkedIn+Circles (?) (NN)
 • Open Source Metadata Software bijeenkomst organiseren (Ron Wardenier)

Afgehandeld

OSGeo.nl leden

Je wordt al lid van OSGeo.nl door hieronder je naam toe te voegen plus eventueel de rol die je hebt.

Intern: Naamgeving

Er is al veel discussie geweest. Uiteindelijk wordt er nu voor twee alternatieven voor de verkorte naam gestemd:

 1. OSGeoNL
 2. OSGeo.nl

Stemming is gesloten: het is OSGeo.nl

Aangezien we Nederlandstaligen willen bedienen lijkt het mij goed daar ook nadruk op te leggen (ik neem het commentaar op de NL-se vlaggetjes in het logo ter harte ;) ). Misschien daarom een naam die daar rekening mee houdt of een korte naam met toegevoegde ondertitel:

 • OSGeo Nederlandstalige Afdeling
 • OSGeo.nl - Nederlandstalige Afdeling (dit kan eenvoudig in het logo verwerkt worden ipv de huidige Engelse tekst)
 • Nederlandstalige Afdeling van OSGeo

Het logo, gekozen na de logo-contest, is ontworpen door Steven Ottens

Logo-osgeo.nl.png

Links

Open source geo-software:


Open standaarden:

Open data:

Onderzoek & Onderwijs:

Commerciële ondersteuning

Mocht je behoefte hebben aan ondersteuning op het gebied van open source GIS, dan kun je contact opnemen met een van onderstaande bedrijven of personen. Ben je zelf een professional? Dan kun je je altijd aanmelden en je naam toevoegen aan deze lijst!