Nederland/mailinglijst tips

From OSGeo
Jump to navigation Jump to search

(vrij naar: geoserver user list posting guidelines)

Of je nu nieuw bent op het gebied van open source of al jaren actief, het is aan te raden om je aan te melden voor de mailinglijst en actief deel te nemen aan de community. Om de mailinglijst praktisch en gebruikersvriendelijk te maken en te houden, doen we je graag een aantal richtlijnen aan de hand.

Wees vriendelijk

Berichten op de mailinglijst worden niet gemodereerd. Wat je stuurt wordt dus direct geplaatst en is zichtbaar voor iedereen. Pogingen om berichten extra aandacht te laten krijgen door bijvoorbeeld het aanmerken als "urgent", het gebruik van HOOFDLETTERS in het onderwerp of het herhaaldelijk sturen van berichten zullen er waarschijnlijk toe leiden dat deze berichten worden genegeerd.

Wees duidelijk

Voorkom berichten als "Mijn applicatie doet het niet !!!! HELP ME !!!!". Maar gebruik duidelijke, pakkende titels voor je berichten zoals "Probleem met het instellen van kleurgebruik in qGIS" of "Aankondiging bijeenkomst dd.". Probeer met je titel inhoudelijk interesse te wekken van de andere leden op de mailinglijst.

Wees geduldig

Onthoud goed dat iedereen die vragen beantwoord op de mailinglijst dit vrijwillig doet, meestal in zijn of haar vrije tijd. Afhankelijk van werkdagen, sociale activiteiten en zin kan het soms een aantal dagen duren voordat je antwoord krijgt. Soms wordt een bericht over het hoofd gezien en krijg je helemaal geen antwoord. Heb geduld, stel je vraag opnieuw, maar blijf uiteraard vriendelijk. We zijn er voor elkaar, maar zonder verplichtingen. Wanneer je directe aandacht nodig hebt voor een vraag of probleem, overweeg dan om ondersteuning te zoeken bij een of meerdere professionals van OSGeo.

Zoek eerst

Voordat je een vraag stelt is het goed om te kijken of een vraag al eerder is gesteld en of er al antwoorden beschikbaar zijn voor jouw vraag. Kijk altijd even, voor de zekerheid op:

Wees gedetailleerd

Wanneer je vragen hebt over specifieke oplossingen, zorg dan dat je informatie geeft over:

  • Het besturingssysteem
  • Versie van de software
  • Manier waarop je het hebt geinstalleerd/gedownload
  • Stappen die je hebt gemaakt waardoor je het probleem tegenkwam

Hoe meer detail en hoe beter jou probleem door de anderen reproduceerbaar wordt, hoe groter de kans dat je hulp vindt!