WebCie
Het Web Team (aka webcie), Milo, Paulvg, GeeJee denkt na over de inrichting van de website/wiki.
Historie
Begin 2012 is het onderwerp website enkele malen besproken op de wekelijkse IRC. Milo heeft toen een ontwerp gemaakt [[1]] gebaseerd op widgets, die allerlei social media combineren op 1 overzichtelijke pagina. Daarna is er een team in het leven geroepen om dit verder uit te werken.
Communicatie strategie
Een website is geen doel op zich. Een website kan als instrument ingezet worden in een te voeren communicatie strategie, dan wel een bepaald werkproces binnen een organisatie faciliteren. Beide punten werk ik hieronder apart uit.
Over de communicatie strategie van OSGeo.nl is nog niet veel bekend, hier dient op termijn een eigen wiki-pagina voor te worden ingericht. Hierbij alvast een voorzet. Basis van deze analyse is de missie en de uitwerking daarvan zoals op de hoofdpagina van de wiki genoemd staat
Wij stimuleren het gebruik en de ontwikkeling van open source software voor geo-informatie in het Nederlandse taalgebied.
Ieder actiepunt dient uitgewerkt te worden naar doelgroep en de benodigde boodschap.
We onderscheiden de volgende doelgroepen (met boodschap):
- Potentiele nieuwe OSGeo.nl leden: Ik neem aan dat wij ons clubje graag uit willen breiden met lieden van allerlei pluimage. Ten slotte betrek je mensen het beste als ze lid zijn (wat is lid? mailinglijst, volger op Twitter enz).
- (Open Source) ontwikkelaars / architecten: De belangrijkste boodschap is eigenlijk de boodschap hierboven, waarmee ze in bovenliggende doelgroep vallen. Echter voor diegenen die zich niet aansluiten is de boodschap: Gebruik Open Source componenten bij de ontwikkeling van je software. En verder kennis nemen van informatie op de kennisbank, op de hoogte brengen van events, publicaties enz. Een aanmoedigen (en faciliteren) hun software onder een OpenSource licentie uit te brengen, dan wel bij te dragen aan bestaande projecten.
- Werknemers van Implementatie bureau's: Dezelfde boodschap als bovenliggende, echter misschien iets meer gefocussed op betrouwbaarheid, volledigheid en minder op zelf deelnemen/bijdragen aan projecten (door het gebruik (en rapporteren daarover) draag je ook al bij aan projecten.
- (Managers van) OSGeo gebruikers: Ook weer dezelfde boodschap echter nu meer verpakt als orientatie in/verkenning van het OSGeo domein. Stukje vertrouwen overbrengen dat we een levendige community hebben waar je een beroep op kunt doen. Laten zien dat er een grote gebruikersgroep met vergelijkbare uitdagingen is.
- Externen: De rest OSGeo-world, overheden, Geo-concurrenten neem ik even samen. Je wil jezelf neerzetten als professionele gesprekspartner voor zaken over OSGeo.nl
Vervolgens dient in de strategie beschreven te worden welke middelen het optimaalst ingezet kan worden om het doel te bereiken. Soms zal dit Twitter zijn, soms het organiseren van cursussen/symposia, het publiceren in geo-blaadjes, het instellen van thema-werkgroepen en zo zal ook de website aan bod komen. En in de loop van de tijd stel je een en ander bij op basis van evaluaties.
Faciliteren werkprocessen
Naast communicatie strategie faciliteert de website ook de interne werkprocessen van OSGeo.nl. Via de event-kalender, mailinglist, twitter, IRC-logs en wiki wordt een ideale mix van tools ingezet om leden te activeren, met elkaar samen te werken en elkaar op de hoogte te houden. Vooral het netwerk-aspect lijkt me belangrijk; dat je eenvoudig een bepaalde persoon kunt benaderen met specifieke kennis. De huidige leden-lijst kan als basis dienen voor een doorzoekbaar 'smoelenboek'. Een actief openbaar leden-deel geeft eerder genoemde doelgroepen bovendien het idee dat de OSGeo.nl community alive and kicking is, maar let op dat willekeurige bezoekers zich niet verliezen in allerlei interne aangelegenheden en daardoor de hoofd boodschap waar ze voor naar de site kwamen niet meer kunnen vinden.
Conclusie
De huidige website (en het nieuwe voorstel van Milo) spitsen zich wel erg toe op het faciliteren van de interne werkprocessen. De reden ligt waarschijnlijk vooral in het feit dat het andere doel (inzet als instrument richting nieuwe doelgroepen) nog te weinig uitgewerkt is. Daar ligt dus een belangrijke taak voor het Web Team. Belangrijke opmerking daarbij: de website is geen doel op zich, hoogstens faciliterend bij een strategie en onze strategie dient nog neergezet te worden!