Geoinquiets 14 d'Abril de 2011

From OSGeo
Jump to navigation Jump to search

Resum de les propostes presentades, tant per als ajust puntcat com per a opendatachallenge.org, i si no s'arriba a cap dels dos són idees per ser desenvolupades més endavant:

- Mosaic de l'Ortofotmapa versió 1 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya que hi ha a la Cartoteca de l'ICC i subseqüent mashup per comparar amb el territori actual.
- Georeferenciació de 25 mapes antics de la Cartoteca de l'ICC que s'acompanyarien cada un d'una nota explicativa redactada per un expert.
- Creació d'imatges GIF en fals 3D de la col·lecció de Vistes Estereoscòpiques la Cartoteca de l'ICC seguint l'exemple d'aquesta guia
El problema amb aquestes tres propostes és que les condicions amb que l'ICC publica aquestes dades són "Còpia permesa amb finalitat d'estudi o recerca, citant la font Institut Cartogràfic de Catalunya. Per a qualsevol altre ús cal demanar autorització."

- Memòria històrica dels Països Catalans.
Desenvolupament de tots els aspectes referents a una pàgina web (2.0) referent a la Memòria històrica dels Països Catalans.
La idea bàsica és muntar una pàgina web a partir de programari* i codi obert* (mashup) on es pugui visualitzar diferent tipus de cartografia històrica. La base serien els serveis wms institucionals de l’ortofoto del vol americà de 1956 en les zones de Catalunya i Balears i cartografia i altra documentació cartogràfica històrica existent per a la zona de la Comunitat Valenciana.
Sobre aquesta base cartogràfica històrica els usuaris (crowdsourcing*) podrien georeferenciar tota mena d’informació històrica per ells coneguda: fotografies, vivències, fites sobre el territori, fonts d’aigua (existents avui o no), creus de terme (ídem) i altres elements.
Per dinamitzar l’inici i popularitzar-la ja amb cert contingut, es georeferenciarien fons fotogràfics històrics com el Fons Cuyàs i altres fons de la Cartoteca de Catalunya i altres possibles fons (oberts) de Balears i València. Per altra banda també es podria afegir diferents fons cartogràfics històrics d’altres anys diferents per tal de poder associar cada un dels elements (fotografies, vivències…) amb la cartografia pròpia de l’època (similar a la barra temporal de Google Earth).
Caldria generar complicitats de diferents actors, especialment el sector de l’ensenyament*, de manera que p.e. els alumnes de primària i secundària puguin inserir vivències i fotografies dels seus pares i avis, cercant així una col·laboració entre generacions i una transmissió de coneixement bidireccional: l’avi, minoria tecnològicament exclosa* amb un coneixement immesurable que no podem perdre, aporta la vivència, foto… i el net la introdueix dins la pàgina web mentre rep petites lliçons d’història de primera mà).
La pàgina web vol ser un contenidor d'informació* històrica dels Països Catalans, i un punt de coneixement* condensat que reflecteixi el que han estat els PPCC per tal d’entendre així com són avui.
Aquest és un projecte generalista i divers que requereix de diferents professionals: programadors, geògrafs, historiadors i geoinquiets varis. En tot cas el resultat pot ser de forta incidència social i bon transmissor del conjunt de conceptes “oberts” que compartim a geoinquiets.
La idea, és clar, és oberta a totes les aportacions.

  • *Aspectes que es valoren en el concurs.


- Visor de Qualitat de l'Aire El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat publica a la webdades d'emmissió dels punts de mesurament automàtic (XVPCA). Aquestes dades són semi-horàries i no han estat supervisades per cap tècnic.
A Catalunya hi ha més de 70 estacions de mesura i a Barcelona un total de sis estacions.
Actualment es publica aquestes dades en taules, que fa molt difícil per l'usuari la interpretació del desenvolupament de les emmissions en l'espai i el temps.
L'idea es visualitzar les dades actuals i històriques en un visor web. Les dades actuals es podrien visualitzar amb una escala de colors i les històriques amb gràfiques com les de Weatherspark, sempre i quan la llicència permeti aquests usos.

-API de alto nivel en JS para consumir datos abiertos La idea es desarrollar una api de alto nivel (casi en lenguaje natural) que permite obtener datos de las diferentes fuentes de dadesobertas.
Por ejemplo los datos de idescat tienen una api para obtenerlos pero es una api basada en códigos y es dificil deducir por ejemplo que t345 se refiere al indicador poblacion masculina.
Este proyecto tiene un perfil mas enfocado a la programación pero los no programadores, puede colaborar a definir la estructura de la API, hacer tablas de relaciones indicador-lenguaje natural.
Esto tambien serviría o complementaría la propuesta del map-o-matic de Oscar.

-MudeMap mapas sin etiquetas Hacer una herremienta que permita generar mapas sin etiquetas ni colores, para ser aprovechados en la educación. Se puede hacer desde los más sencillo que sería una extración de OSM sin etiquetas hasta una herramienta que permita completar los mapas en linea.

- Geospatial Revolution en català Subtitolar en català els 4 episodis de Geospatial Revolition i difondre'ls. Caldria demanar autorització a http://geospatialrevolution.psu.edu/