Nederland/bijeenkomsten/geofreedomday-2011

From OSGeo
Jump to: navigation, search

door: Just van den Broecke

Event

De Geo Freedom Day is een jaarlijks event georganiseerd door Bas de Lange. De "Geo Freedom Day is een wereldwijde viering en promotie van publiek toegankelijke geografische gegevens, zoals vrije stratenkaarten, postkodegegevensbanken en satelliet beelden." (zie Geo Freedom Day).

Datum

10 dec 2011, 13:00-17:00

Locatie

Het Brandpunt, Baarn

Verslag

De middag was rijk gevuld met 7 uiteenlopende presentaties.

Henk Hoff van OpenStreetMap NL en de OpenStreetMap Foundation (OSMF) trapte af en schetste de stand van zaken rond OSM. Een local chapter voor OSMF Nederland wordt op dit moment onderzocht. Daarnaast heeft de OSM Foundation een aantal belangrijke doelen opgesteld voor 2012 en verder:

  1. OSM moet de meest gebruikte kaart ter wereld worden
  2. OSM (editing) moet gemakkelijker worden voor niet-techneuten
  3. OSM moet meer worden dan een kaart (i.e. meer nadruk op data).

Daarna was het de beurt aan Jo, een zeer aktieve Belgische OSM Mapper. Jo demonstreerde openstreetview.org, een site waar gegeorefereerde foto's kunnen worden geupload. Doel is niet zozeer een open "Google StreetView" te worden maar meer om foto's te hebben voor gebruik in OSM apps, denk aan bijvoorbeeld een routeringsapp, zodat je kunt zien ook aan een foto waar je bent. Jo liet zien hoe je JOSM kunt gebruiken om je eigen foto's te georefereren voor de upload naar OpenStreetView. Een JOSM-plugin om dit alles te automatiseren zou gewenst zijn.

Vervolgens liet Jo een aantal tips & tricks met JOSM zien. Deze staan ook op YouTube filmpjes te vinden in de OSM Wiki en via de links beneden.

Daarna vertelde Just van den Broecke over OSGeo.nl met natuurlijk de uitnodiging aan de aanwezigen om mee te doen.

Barend Köbben van het ITC liet zien dat SVG weer helemaal terug is en een belangrijke technologie kan worden in het naderende HTML5 tijdperk. Zoals Barend zegt: "Geintegreerd met HTML5 en Canvas vormt Scalable Vector Graphics de 'backbone' van de moderne web-applicatie. SVG is de Open Standaard voor kwalitatieve, interactieve, geanimeerde grafiek op het Web, en daarom uitstekend geschikt voor Webkartografie." Als je wat coole SVG demo's wilt zijn kijk dan op svg-wow.org.

Stefan de Konink ontvouwde OpenOV. Hoe via de juridische weg verschillende vervoerders hun data wel moesten vrijgeven. Er is een OpenOV API nu en tevens een paar leuke (mobiele) apps die je al kunt gebruiken. Voorbeelden daarvan zijn 42transit, een web pagina waarmee je vertrektijden van dichtstbijzijnde treinen kunt zien. Voor Android is daar OVinfo.

De laatste spreker was Kaj de Vos die ons liet kennismaken met de nieuwe programmeertaal Red. Volgens Kaj komen Apps dankzij de smartphone ook weer helemaal terug op de desktop. Dit ten koste van websites. The programmeertaal Red kan daarin een belangrijke rol spelen. Red heeft voorouders in Rebol en gebruikt de GTK grafische library. Leuk aan Red is dat het een moderne functionele taal is met een sterke nadruk op "declarative programming".

Akties

  • Barend biedt aan dat OSGeo.nl zijn SVG stichting kan overnemen (plm 400,- kost dan naams/statuten wijziging)
  • Henk Hoff wil graag met OSGeo.nl praten over eventuele samenwerking in kader OSMF NL Chapter (15 dec Mappersborrel)

Nazit

Gezellig in Cafe Prins Hendrik

Links

Geo Freedom Day

Geo Freedom Day 2011

Slides van Just: "Osgeo.nl - Doe Mee !

OpenOV.nl

Slides OpenStreetView.org en JOSM Tips&Tricks - Jo (Belgie)

W3C SVG

The Red Programming Language