MapWindow Conference 2012
- The Event Eigenaar is het OSGeo.nl, het OSGeo Dutch Chapter .
MapWindow Conferentie 2012
OSGeo.nl verzorgt op dag 4 van de MapWindow Conferentie 2012 presentaties en workshops over open source software voor geo-informatie.
MapWindow GIS (http://www.mapwindow.org) is een open source GIS dat al sinds 2003 bestaat. Met jaarlijks meer dan 10.000 downloads kan het een volwassen systeem genoemd worden.
Sinds 2010 organiseert de MapWindow community een internationaal meerdaagse conferentie. In 2010 gehouden in Orlando, Florida, in 2011 gehouden in San Diego, California en in 2012 wordt de conferentie gehouden in Velp, Nederland.
Er is een conferentie website: http://www.mapwindow.org/conference/2012/ en een subgroep op LinkedIn: http://www.linkedin.com/groups?gid=4116111
De eerste 3 dagen beginnen met een gezamenlijke key-note, gevolgd door een aantal presentaties. Deze presentaties gaan over uiteenlopende zaken, maar hebben open source GIS als leidraad. Na de lunch worden er 3 workshops parallel gegeven. Deze workshops zijn onderverdeeld in 3 tracks:
- MapWindow/DotSpatial Gebruikers
- MapWindow/DotSpatial Ontwikkelaars
- OSGeo applicaties (OpenLayers, Geoserver, etc.)
Op dag 4 is er een CodeFest en individuele project en community meetings. Er is ook een bedrijvenbeurs waar organisaties een stand kunnen huren voor 450 euro en hun (open of closed source) GIS-producten kunnen promoten. Standhouders krijgen een vrijkaart voor dag 4.
OSGeo.nl verzorgt op dag 4 een meeting. Voor deze dag zijn dagpassen à € 75 verkrijgbaar. OSGeo.nl ontvangt voor deze dag vijf vrijkaarten beschikbaar die ze naar eigen inzicht mag uitdelen.
Opmerking: Is vijf vrijkaarten wel genoeg? Gaan we op zoek naar sponsoren voor meer vrijkaartjes? En krijgen studenten ook nog korting op de toegangsprijs van € 75?
OSGeo.nl op MW 2012
OSGeo.nl wil met haar bijdrage aan de MW 2012 het volgende bereiken:
- Naamsbekendheid voor OSGeo.nl
- Gebruikers van open source software voor geo-informatie in het Nederlandse taalgebied met elkaar in contact brengen.
Contact
Willy Bakker, coördinatie namens OSGeo.nl
Paul Meems, coördinatie namens MapWindow Organizing Commitee
Pim de Bokx, mede-organisator en contactpersoon voor VVA Larenstein
Inhoud
Tijdens de IRC Chat van 9 januari 2012 is besloten dat OSGeo.nl alleen presentaties en workshops op donderdag 28 juni (dag 4) organiseert. Deze presentaties en workshops zijn in het Nederlands.
Paul Meems (namens het MapWindow Organizing Commitee) zal wel individuele leden benaderen om te vragen of ze buiten OSGeo.nl om wel een presentatie of workshop willen geven.
Brainstorm
Voorstel is om in de presentaties bestaande toepassingen van open source software voor geo-informatie in uiteenlopende domeinen (bijvoorbeeld hulpverlening, cultuur, onderzoek, profit en non-profit) te laten zien.
Presentaties:
- HVD Fryslan (Marcel Everink en Robert Lievers): de toepassing van open source GIS software en OpenStreetMap voor mobiele GIS-toepassingen bij de brandweer. Bevestigd.
- SOVON (Allart Kooiman en Gerard Troost): de inzet van open source GIS software in combinatie met HTML5 voor cross platform app voor het on- en offline registreren van flora en fauna waarnemingen (WebObs). Status: Allart Kooiman en Gerard Troost benaderd, nog geen reactie. Inmiddels contact gezocht via OSGeo.nl lid Victor Mensing.
- Hack de Overheid (Alper Cugun): maakt de (niet-geo) hackers community in NL gebruik van open source GIS software? Wat kan OSGeo.nl betekenen voor de hackers community? Bevestigd
- Geocat bv (Paul van Genuchten) Paul denkt nog na over concrete invulling. Opties: 1) Hoe maken Nederlandse overheden gebruik van GeoNetwork om geodata te beheren en publiceren? 2) Het inventariseren van de mogelijkheden CSW-search op te nemen in DotSpatial/MapWindow.
- Geodan (Steven Ottens): valkuilen bij het werken met projecties Bevestigd
- OpenStreetMap.nl (Henk Hoff) Nog geen reactie
Workshops (in totaal 3):
- Webmapper (Edward Mac Gillavry): web cartografie met open source. Op basis van open data voor achtergrondkaarten (Natural Earth Data, OpenStreetMap en de Basisregistratie Topografie) en thematische data brengen cursisten cartografisch principes in praktijk met GDAL, Imposm, osm2pgsql, PostGIS en GeoServer en CSS-plugin MapServer en QGIS of Mapnik en TileMill.
- Workshop OpenLayers: in kort tijdsbestek OpenLayers-viewer bouwen en open data serveren. Tips & Trucs. Valkuilen. Doelgroep: beginners (Tjibbe-Chris Kuipers, Ron Wardenier en Willy Bakker) Opmerking Willy: ik vraag me af of deze workshop wel aansluit bij de deelnemers aan de conferentie; ik veronderstel dat de meesten ervaring zullen hebben met de betreffende OSS.
- Workshop OpenStreetMap data intekenen (???)
Ideeen die naar voren zijn gekomen in IRC-meetings:
- workshop web cartografie met open source ( GeoServer, MapServer, Mapnik ) - Edward/WebMapper
- worskshop web-client ontwikkeling voor NL (PDOK-diensten, OpenLayers, GeoExt, Heron, GEOZET, etc)
- iets met Mobile, HTML5, PhoneGap
- iets over INSPIRE met FOSS
- iets uit praktijk Open Source Geo in NL: PDOK, RWS
- OpenGeoStack workshop ?
- OpenStreetMap: mapping party of bijv. workshop JOSM
- OpenData : OV, Kadaster bijv. een workshop: opzetten WMS met BAG, Top10NL data
Naast conferentie kunnen we verder het OSGeo.nl exposure versterken. Dat kan met:
- OSGeo.nl booth: T-shirts, info
- OSGeo.nl meeting
- code sprint, denk aan iets recente Open Data in NL (OV, Kadaster) etc
Planning
- 1 maart 2012, lijst van sprekers bekend
- 28 juni 2012 - conferentie-dag 4 (code sprints, evt OSGeo.nl meeting)
Promotie
- Mailing naar deelnemers OpenStreetMap lezing 24 januari 2012 Groningen