Nederlands

From OSGeo
Revision as of 05:21, 2 January 2024 by Just (talk | contribs) (→‎Lid Worden)
Jump to navigation Jump to search
OSGeo.nl BoF deelnemers GIN congres
Welkom bij OSGeo.nl , de Nederlandstalige afdeling van osgeo.org.
Hieronder vind je alles over onze missie, aktiviteiten en meer.
Dit is onze Wiki, onze website en primaire kanaal is: osgeo.nl
logo osgeo.nl

Missie

Wij stimuleren het gebruik en de ontwikkeling van open source software voor geo-informatie in het Nederlandse taalgebied.

Onze missie voeren we uit door:

  • het promoten van OSGeo tijdens evenementen zoals conferenties en symposia.
  • het creëren van mogelijkheden voor de leden om te netwerken en informatie uit te wisselen.
  • het stimuleren van het gebruik van Open Source Geo-ICT binnen projecten in het algemeen.
  • het stimuleren van het gebruik van Open Source Geo-ICT aan universiteiten, hogescholen en andere onderwijsinstellingen.
  • het stimuleren van het gebruik van Open Source Geo-ICT bij overheidsinstellingen.
  • het ondersteunen van open standaarden en de toegang tot open data in Nederland en nederlandstalige landen en gebieden.
  • het vergroten van de toegankelijkheid door het ondersteunen en uitvoeren van de vertaling van belangrijke OSGeo onderdelen.

Onze slogan is "Wegwijs in Open Geo".

OSGeo.nl Evenementen

Al onze evenementen zijn te vinden via onze OSGeo.nl Meetup Agenda. Agenda en verslagen op de OSGeo.nl website.

Groots en meeslepend

FOSS4GNL 20 juni 2019

Dit jaar was Delft aan de beurt voor de derde FOSS4G conferentie in Nederland gehouden. Met drie internationale keynotes, en voor het eerst een hands-on Maptime track. Zie http://foss4g.nl voor info, er is ook een link naar de presentaties op GitHub. Waar wordt het volgend jaar? Groningen, Almere en Delft zijn geweest... wie durft?

OSGeo.nl dag 2017 - 22 november 2017

In 2017 waren we weer aanwezig op de GeoBuzz om ontwikkelaars, gebruikers, architecten en andere geïnteresseerden in Open Source geosoftware met elkaar te verbinden.

Alle organisatorische info van de OSGeo.nl dag 2017 is te vinden op deze wikipagina. De OSGeo.nl Dag heeft nu een vaste eigen pagina op https://osgeo.nl/dag.

FOSS4GNL 28 juni 2017

Dit jaar was het zover: de eerste FOSS4G conferentie in Nederland gehouden op 28 juni 2017 in Groningen. Zie http://foss4g.nl voor programma en presentaties. Dit wordt ons voornaamste event. Plannen voor 2018 zijn in ontwikkeling...Blijf ons volgen.

OSGeo.nl dag 2016 - 22 november 2016

In september is besloten om weer aan te haken bij de algemene GeoBuzz geo-event. Mede omdat bestuursleden Marc en Gert-Jan afgelopen zomer al druk waren met de internationale Foss4G was de capaciteit vanuit het bestuur beperkt. De GeoBuzz organsiatie wilde ons er echter hele graag bij hebben, dus -iets meer low-profile dan vorig jar- zijn we in 2016 weer aanwezig op de GeoBuzz om ontwikkelaars, gebruikers, architecten en andere geïnteresseerden in Open Source geosoftware met elkaar te verbinden.

Alle organisatorische info van de OSGeo.nl dag 2016 is te vinden op deze wikipagina

OSGeo.nl dag 2015

Voor 2015 zijn we al bezig met de organisatie (GJ, Just). Datum is weer 25 november 2015, locatie is 's-Hertogenbosch, net als in 2014 onderdeel van het bredere GeoBuzz-congres.

Daar huizen we onder de Thema Programma's, zie http://geobuzz.nl/programma/thema-programmas-25-11 (en dan "OSGeo.nl"- tab kiezen).

Osgeonldag2015.png

Laat weten of je hierin mee wilt helpen: stuur een mail aan info@osgeo.nl of kijk op de wikipagina over de Nederlands/OSGeo.nl_Dag_2015.

OSGeo.nl dag 2014

Organisatie WillyB, PaulvG, ErikM. Datum was 25 november 2014, locatie 's-Hertogenbosch als onderdeel van het bredere GeoBuzz-congres. Weer zeer succesvol, zie verslag en presentaties op de OSGeo.nl website: http://osgeo.nl/2015/01/osgeo-nl-dag-2014-verslag-en-presentaties.

OSGeo.nl dag 2013

De OSGeo.nl dag 2013 vond plaats op 13 november bij -en in samenwerking met- de TU Delft (bouwkunde). Circa 125 bezoekers kwamen af op een programma met presentaties over toepassingen (in hydrologie en stedenbouwkunde, bij provincies en gemeenten), over standaarden (geopackage) en workshops (TileMill en QGis). De idee-ontwikkeling en timeline zijn hier OSGeo.nl_dag_2013 te vinden

Weer zeer succesvol, zie verslag en presentaties op de OSGeo.nl website: http://osgeo.nl/2013/11/osgeo-nl-dag-2013-een-succes

OSGeo.nl Dag 2012

Programma OSGeo.nl Dag

Ons belangrijkste event is de jaarlijkse OSGeo.nl Dag. In 2012 vond de dag plaats op 28 juni 2012 tijdens de MapWindow conferentie (Larenstein, Velp). Zie programma en meer info op http://osgeo.nl/osgeonl_dag_2012.html. Download het programma als PDF. Alle organisatorische info van de OSGeo.nl dag 2012 is te vinden op deze wikipagina

Zie verslag en presentaties via de OSGeo.nl website: http://osgeo.nl/2012/06/160-bezoekers-op-osgeo-nl-dag-2012/

Open Source Seminar op Geospatial World Forum (2012 en 2013)

Sprekers GWF Open Source Seminar

In 2014 vindt GWF plaats in Genève. De organisatie van een osgeo track wordt opgepakt door het Zwitsers local chapter.

Op 16 mei 2013 organiseerde OSGeo.nl een Open Source seminar op GWF 2013 in Rotterdam. Contact: Paul van Genuchten. Open Source Seminar op het Geospatial World Forum 2013 (Rotterdam)

Op 25 april 2012 organiseerden wij namens OSGeo een Open Source Seminar op het Geospatial World Forum (RAI, Amsterdam)

met een aansprekend programma en met name aansprekende sprekers (The DreamTeam).

Zie hier het programma van het Open Source Seminar als PDF


Meer details: Geospatial World Forum organisatie op Wiki.

.

Lichtvoetig en compact

Nieuwjaarsborrel

Ieder jaar houden we een nieuwjaarsborrel samen met OpenStreetMap NL. Op de eerste editie in 2012 kwamen plm 50 mensen. Op dit event worden ook een aantal korte presentaties gegeven en worden plannen gesmeed voor komende jaar. In 2018 is de nieuwjaarsborrel op zondag 14 januari 15:00 in Cafe Dudok, Hilversum. Geef je op via de Meetup.

Workshops

Van tijd tot tijd organiseren we workshops gericht op een specifiek onderwerp. Dat kan een product zijn zoals QGIS of PostGIS, of een onderwerp zoals zelf een OpenTopo kaart maken. Bijna altijd zijn de workshops "hands-on", dus laptop mee. Zie de website http://osgeo.nl voor agenda en verslagen.

OpenTopo Workshops door JW van Aalst

Gegeven in maart 2014 (2x).

Contact: Willy Bakker

PostGIS Workshop

Op 9 okt 2014.

Contact: Just van den Broecke.

Doe-Dagen

Dit zijn meer praktisch-gerichte wat in het Engels heet "Hacking Days". Op deze dagen breng je je eigen laptop mee (BYOD) en ga je met anderen aan de slag. Dit kan zijn rond een project als NLExtract of QGIS, of meer algemeen rond een technologie of product.

Geo-Doe-Dag 2015

Eerste OSGeo.nl algemene Doe-Dag was bij ITC in Enschede. O.a. inwijding in taal R en Heron workshop.

NLExtract Dag 2018

Gesponsord door WebMapper. en vanuit de door NLExtract in 2016 gewonnen OGT Award. Een hele dag zijn ontwikkelaars en gebruikers van NLExtract bijeen.

Zie onderwerpen hier .

GeoStammtisch

Dit zijn regionale netwerkborrels gezamelijk met de OSM community. Hier kun je informeel van gedachten wisselen met andere OSGeo.nl-ers, mappers van OpenStreetMap en open-data/open-geo-geïnteresseerden. Deze GeoStammtisches worden zoveel mogelijk aangekondigd via onze mailing-lijst en de Meetup agenda. Hieronder de GeoStammtisches die een regelmatig karakter hebben.

Amsterdamse MappersBorrel

Opgezet door Martijn van Exel. In principe iedere 3e donderdag van de maand. Soms onregelmatig. check: http://www.meetup.com/AmsGeoDrinks.

Contact: Floris van Looijestein

OSGeo.Wageningen 3rd Social Event

Aankomende bijeenkomst 4 maart, 2014. 16:30-18:30 Eetcafé Vreemde Streken, Wageningen. http://doodle.com/vyiu38c79zduwyts

Contact: Paul van Genuchten.

OSGeo.Wageningen Geobeers

Aankomende bijeenkomst 23 september, 2014. 16:30-18:30 Wageningen. http://doodle.com/vyiu38c79zduwyts

Contact: Paul van Genuchten.

Sessies voor strategie en beleid

OSGeo.nl IRL 2012

Op 12 september 2012 was er een "In Real Life" meeting voor leden en belangstellenden om vooral zaken rond de organisatie op poten te zetten.

Om een idee te geven welke zaken allemaal voor deze meeting speelden, is het goed om de verslagen van de IRC Bijeenkomsten te lezen en vooral ook de Actielijst (De "TODO Lijst") die daaruit is ontstaan.

Info en agenda vind je op OSGeo.nl IRL 2012 pagina.

Het verslag van de OSGeo.nl IRL 2012 staat op Nederland/bijeenkomsten/strategische-irl-1.

Uit den ouden doosch

Ook in het eerste decennium van de 20e eeuw zijn er diverse Open Source Geo seminars, studiedagen en congressen georganiseerd. Ter lering ende vermaeck een kort overzicht:

17 juni 2008: Open Source Geo-ICT seminar & workshops

Op de TU Delft kwamen 118 belangstellenden tegen betaling van 150 euro af op door OTB, NOIV en Rijkswaterstaat opgezet programma met onder meer Paul Ramsey, Dirk Frigne, Bekijk voor de aankondiging en het complete programma van die dag en een verslag door Wim Blanken en Co Drost in het blad Geo-Info.

27 november 2007 GIN Congres

Tijdens het toen nog 3-daagse GIN congres in de Amsterdamse RAI was er een track gewijd aan open source. Een programma is niet meer terug te vinden, wel een persoonlijk verslag.

16 oktober 2007 Het gebruik van Open Source Software in Geo-ICT

In het Utrechtse Beatrixgebouw kwam 100 mensen af op het door MinEZ georgansieerde seminar "Het gebruik van Open Source Software in geo-ICT" met als sprekers Jeroen Ticheler, Wim Blanken, Henk Hoff, Wilko Quak en Wim de Haas. In de paralleltracks Steven Ottens, Bart vd Eijnden en Richard Duijvenvoorde.

Het verslag van Geo-Info redacteur Adri den Boer. UItsmijter in dat verslag: "Een detailverschil met gebruikersbijeenkomsten van commerciële software was het gemis aan bedrukte tasjes, mokken, pennen, schrijfblocs en dergelijke."

Lid Worden

OSGeo.nl is een stichting, en een stichting kent -in tegenstelling tot een vereniging- geen leden. Maar natuurlijk vormen we wél een community, met geïnteresseerde toeschouwers en actieve spelers. Maak daarom kenbaar dat je je lid voelt van de community. Je kunt vervolgens zelf bepalen hoe aktief je wilt worden. De volgende stappen zijn nodig:

  • Maak een OSGeo.org account aan op id.osgeo.org. Helaas wat stappen maar daarmee krijg je toegang tot meerdere diensten zoals deze Wiki.
  • Voeg evt. je naam toe aan het overzicht van Nederlandstalige OSGeo leden. Dan weten anderen ook dat je geïnteresseerd bent in OSGeo.nl
  • Wil je deelnemen in de discussies? Kijk bij de Mailinglijst en voeg jezelf toe.

Communicatie

Ons primaire contact is de website osgeo.nl. Vanaf daar is deze Wiki de springplank naar alle verdere communicatie kanalen. De Wiki, dat ben je zelf, dus uitbreiden/aanvullen/verbeteren zien we graag. Op dit moment zijn er naast de Wiki de volgende kanalen:

Mailing Lijst

Discussies vinden plaats via de Nederlandse mailinglijst van OSGeo.nl (plm 100 leden op 1/7/12). Je kunt je aanmelden voor deze lijst via http://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/dutch. Je kunt ook het archief bekijken. Is een mailinglijst nieuw voor jou? Dan hebben we wat handige tips voor je op een rijtje gezet.

Bijeenkomsten via Chat

Via IRC houden we vierwekelijks overleg op maandag vanaf 20:30. Zie OSGeo.nl Meetup voor actuele data. Hierbij gebruiken we het Freenode kanaal #osgeonl. Je kunt vanuit de browser deelnemen via WebChat en je kunt de volledige logs hier teruglezen. Dit overzicht van IRC commando's kan wellicht handig zijn.

De verslagen en de agenda's voor deze vierwekelijkse IRC chat staan op Bijeenkomsten.

Tevens houden we via de chat de Actielijst (De "TODO Lijst") bij. We hebben even een aparte TODO voor de Website.

Agenda

Onze volledige agenda, inclusief interessante externe events staat in onze Meetup Agenda. Deze agenda kun je bijv toevoegen aan je Google Agenda

Sommige events op de meetup agenda worden door derden georganiseerd. Deze zijn van mogelijk interessant voor OSGeo.nl en beginnen met "EXTERN" in titel. Van sommige externe events wordt een verslag gemaakt.

Twitter

Op Twitter zijn we aktief als user @osgeonl. Als je zelf iets wilt tweeten rond OSGeo.nl gebruik dan de "hashtag" #osgeonl. Je tweet wordt dan ook zichtbaar op de OSGeo.nl voorpagina

Facebook

Er is op Facebook een OSGeo.nl pagina in de maak.

Galerie

Bekijk de kaarten die leden van OSGeo met open geodata en open source software publiceren op onze Galerie.

Organisatie

Hier staat meer over onze Organisatie en bestuur. OSGeo.nl is sinds 21 juni 2013 een Stichting. Je kan je hier nieuw bestuur aanmelden voor het bestuur 2015-2017.

Sponsoring

Als u geïnteresseerd bent om OSGeo.nl te sponsoren, kunt u op de Onze website meer informatie vinden

Commerciële Ondersteuning

Een van onze doelen is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen wat betreft ondersteuning op het gebied van Open Source voor Geo-informatie.

Zoek je ondersteuning ? Kijk op onze lijst van aanbieders die Commerciële Ondersteuning bieden (of voeg als aanbieder jezelf of je bedrijf toe).

Web Links

We houden een lijst met Web Links naar de voornaamste OSGeo.org software bij.